Search This Blog

Friday, November 22, 2013

Pantai Timur dilanda tengkujuh


2013/11/22
Kuala Lumpur: Beberapa kawasan di Kelantan dan Terengganu mula menerima kesan musim tengkujuh berikutan hujan tanpa henti sejak beberapa hari lalu.

Di Rantau Panjang, Kelantan, hujan lebat berterusan sejak empat hari lalu menyebabkan kira-kira 100 keluarga dari Kampung Tasek Bakong dan Kampung Putat Tujuh, terputus hubungan.


Paras air melimpah

Ini berikutan paras air Sungai Tasik Garu melimpah ke jalan raya di kawasan berkenaan sejak awal pagi semalam sehingga tidak boleh dilalui kenderaan ringan.

Bagaimanapun, rumah penduduk masih belum digenangi air dan mereka mengambil langkah berjaga-jaga berikutan kemungkinan paras air dijangka semakin naik.

Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Rantau Panjang, Pegawai Bomba Kanan I, Zaimi Samat, berkata laluan sepanjang kira-kira 300 meter di kawasan itu tidak boleh dilalui kenderaan ringan.

Katanya, pihaknya turut menasihati penduduk di kedua-dua kampung supaya segera berpindah apabila paras air meningkat ke tahap amaran.
Seramai 26 anggota bomba dari balai berkenaan diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga bagi menghadapi kemungkinan banjir di sekitar Rantau Panjang dengan kekuatan tujuh bot penyelamat dan kenderaan darat.

No comments:

Post a Comment