Search This Blog

Saturday, November 23, 2013

Op Selamat III: 53 maut dalam 3 hari


KUCHING 4 Ogos - Kempen Op Selamat III sempena Aidilfitri yang berkuat kuasa mulai Khamis lalu setakat semalam mencatatkan sebanyak 53 kematian dalam kes kemalangan jalan raya yang berlaku di seluruh negara.
Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (KDNKA), Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Salleh Mat Rasid (gambar) berkata, bilangan kes, khususnya kemalangan maut diharap menunjukkan penurunan sebaik sahaja kempen tersebut tamat 15 Ogos ini.
“Secara keseluruhan, untuk tiga hari pertama Op Selamat III ini, hasilnya adalah positif kerana kita mendapati terdapat penurunan kadar kemalangan jalan raya di seluruh negara.
“Begitu juga dengan kadar kes pecah rumah. Kita berharap dengan kempen yang masih berbaki 12 hari lagi, trend penurunan untuk kedua-dua kes ini akan berterusan," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Op Selamat III Peringkat Negeri Sarawak di Jalan Matang, di sini hari ini.
Yang turut hadir, Timbalan Pesuruhjaya Polis negeri, Datuk Law Hong Soon.
Mengulas lanjut, Salleh berkata, tempoh cuti sekolah yang panjang sempena hari raya kali ini membolehkan orang ramai merancang perjalanan masing-masing dengan lebih teliti.
“Cuti yang panjang mungkin menyumbang kepada peningkatan jumlah kemalangan namun situasi ini juga sebenarnya menyebabkan pengguna jalan raya tidak tergesa-gesa balik kampung kerana boleh merancang perjalanan," katanya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130805/dn_15/Op-Selamat-III-53-maut-dalam-3-hari#ixzz2lSW7MqKB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment