Search This Blog

Wednesday, November 13, 2013

Mangsa Taufan Haiyan serbu pesawat tentera


BEBERAPA mangsa berjalan di celah runtuhan rumah di bandar Tacloban.


TACLOBAN - Lebih 3,000 mangsa Taufan Haiyan semalam menyerbu dua buah pesawat C-130 milik tentera Filipina yang mendarat di sebuah lapa- ngan terbang yang musnah di sini akibat bencana alam itu.
Pesawat itu dihantar untuk menyelamatkan mangsa-mangsa taufan tersebut selepas banyak rumah dan bangunan musnah dalam kejadian yang berlaku pada Jumaat lalu.
Kesemua mangsa itu berharap mereka akan dapat keluar dari kawasan bencana tersebut secepat mungkin kerana tidak sanggup menanggung penderitaan.
Bagaimanapun, hanya ratusan orang sahaja yang dibenarkan untuk menaiki pesawat tersebut untuk dibawa ke pusat perlindungan.
Beberapa anggota tentera turut menghalang mangsa-mangsa lain daripada memasuki pesawat yang telah penuh dengan penumpang itu.
Menurut salah seorang mangsa yang terselamat, kebanyakan daripada mereka berada dalam keadaan kelaparan kerana kekurangan bekalan makanan.
"Saya merayu kepada pihak tentera untuk membawa saya keluar dari sini kerana saya turut menghidap penyakit kencing manis," kata seorang mangsa, Helen Cordial.
Seorang warga emas, Aristone Balute, 81, turut merayu kepada pihak tentera supaya dia dapat dibawa berpindah ke tempat lain.
"Adakah mereka mahu melihat kami semua mati di lapangan terbang ini? Kami tidak makan dan keadaan menjadi lebih buruk kerana ketiadaan bekalan makanan," katanya.
Bandar ini terletak dalam wilayah Leyte di Kepulauan Visayas.
Menurut seorang jurucakap Jabatan Pertahanan di Washington, bantuan daripada pihak tentera udara AS dijangka tiba esok untuk memberikan bantuan bekalan makanan kepada mangsa.

SEORANG mangsa duduk sebagai tanda bersyukur kerana akan menaiki pesawat tentera C-130.


Sebuah kapal bersaiz besar dilengkapi dengan helikopter yang mampu membawa sehingga satu tan air akan dihantar kepada mangsa-mangsa Haiyan.
Bantuan juga diberikan untuk membawa mangsa-mangsa yang cedera mendapatkan rawatan sama seperti bantuan yang diberikan ketika bencana tsunami pada tahun 2004.
Kerajaan AS turut memberikan sumbangan kewangan sebanyak AS$20 juta (RM63.9 juta).
Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), ia akan memperuntukkan sebanyak AS$25 juta (RM80.3 juta) bagi memberikan bantuan kepada mangsa-mangsa taufan itu.
Bantuan PBB itu meliputi keperluan makanan, bekalan air bersih, ubat- ubatan, isi rumah dan keperluan asas lain.
Hampir 10 juta penduduk terjejas akibat taufan tersebut yang melanda kawasan tengah Filipina. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1113&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2kTUK90ID 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment