Search This Blog

Thursday, November 28, 2013

Kipas masjid pun kena kebas!


Alor Setar: “Penyamun berkenaan bukan sekadar mengambil peti besi mengandungi wang, malah kipas angin dinding dan kompresor penghawa dingin turut dilarikan mereka semata-mata mahu mendapatkan duit secara mudah,” kata Ahmad Ali, 72, Imam Masjid Ar-Rahman di Alor Merah, di sini, mengenai kehilangan pelbagai barangan berharga di masjid berkenaan dianggarkan bernilai RM10,000 kira-kira tiga minggu lalu.
Menurutnya, sepanjang lima tahun lalu sudah berlaku beberapa kecurian di masjid itu termasuk 10 kipas angin, dua alat pendingin hawa, dua set pembesar suara, dua komputer, mikrofon dan tabung masjid. 
Ahmad berkata, kejadian kecurian sudah beberapa kali berlaku di masjid ini walaupun pihaknya sudah mengambil langkah berjaga-jaga. 

“Susulan kecurian tiga minggu lalu, kita mengambil langkah berjaga-jaga iaitu mengunci semua pintu masuk ke dalam ruang masjid selepas waktu solat dan berharap orang ramai tidak tersalah anggap.
Foto
AHMAD (kanan) dan Ismail menunjukkan peti besi yang diumpil.

“Dalam kes terbaru itu, dua kipas angin dinding, dua kompreser alat penghawa dingin dan dua peti besi yang mengandungi sejumlah wang dilarikan selepas diumpil oleh mereka yang tidak bertanggungjawab,” katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Menurutnya, bagi mengatasi kes kecurian berterusan, pegawai dan ahli jawatankuasa masjid sudah bermesyuarat sekali gus bersetuju untuk memasang lapan kamera litar tertutup (CCTV) di semua pintu masjid dan kawasan berpotensi berlaku kecurian. 

Katanya, pemasangan CCTV berkenaan akan dilakukan dalam tempoh terdekat sebagai langkah terbaik bagi mengurangkan masalah kecurian itu. 

“Bukan setakat barang berharga, kain untuk melapik jenazah yang berharga RM50 turut dicuri pencuri dalam kejadian beberapa bulan lalu,” katanya.

No comments:

Post a Comment