Search This Blog

Wednesday, November 13, 2013

‘Ketua’ tak hadir mahkamah


Kuantan: Seorang lelaki dipercayai ketua ajaran sesat yang menggelarkan dirinya Tuhan Harun gagal menghadirkan diri di Mahkamah Rendah Syariah di sini, untuk pengurusan kesnya.

Tertuduh, Harun Mat Saat, 47, dihadapkan ke mahkamah pada 24 April lalu atas 10 tuduhan mengamal dan menyebarkan ajaran sesat sejak Februari lalu, namun dibebaskan dengan jaminan RM15,000.


Hakim Syarie Abdul Wahid Md Ali kemudiannya menetapkan tarikh 20 Ogos lalu untuk sebutan semula kes, namun menangguhnya semalam selepas dia tidak hadir ke mahkamah.

Sepatutnya mahkamah menjalankan prosiding pengurusan kes tertuduh semalam termasuk hal lantikan peguam kerana difahamkan sebelum ini tertuduh mahu melantik peguam untuk menguruskan kesnya.


Bagaimanapun sehingga semalam, pihak pendakwaan masih belum menerima apa-apa maklumat atau dokumen berhubung perkara itu.


Mahkamah kemudiannya menetapkan Jumaat ini untuk pengurusan kes dan jika tertuduh masih lagi tidak hadir atau tidak memaklumkan kepada mahkamah, pihak pendakwaan akan memohon waran tangkap kepada tertuduh.

Difahamkan tertuduh yang juga seorang komposer lagu.

No comments:

Post a Comment