Search This Blog

Friday, November 22, 2013

Imigresen serbu pusat cuci kenderaan


Ipoh: Anggota Jabatan Imigresen Perak menahan sekumpulan 11 pendatang tanpa izin yang cuba melarikan diri dalam operasi khas pada jam 2 petang, semalam.

Semua 11 lelaki warga Myanmar itu melarikan diri sejurus menyedari kehadiran sepasukan anggota Jabatan Imigresen berhampiran kawasan premis terletak di Jalan Pasir Puteh Pengkalan, di sini.


Difahamkan sembilan dari 11 pekerja warga asing itu yang tidak mempunyai dokumen sah memasuki negara ini berjaya ditahan dalam operasi Ops 6P Bersepadu itu.Timbalan Penolong Pengarah Imigresen Perak, Fara Natasha Ghafar yang mengetuai operasi itu berkata, operasi mengejut berkenaan disasarkan terhadap premis perniagaan mencuci kenderaan di sekitar bandar raya ini yang didapati menggaji ramai pekerja warga asing.


Menurutnya, sasaran operasi tertumpu di empat premis mencuci kereta di sekitar Menglembu, Lahat dan Jalan Pasir Puteh Pengkalan, di sini.


“Hasil operasi itu seramai 18 lelaki warga asing terdiri 13 lelaki Myanmar, tiga lelaki Bangladesh dan dua lelaki Vietnam berjaya ditangkap walaupun kebanyakannya cuba melarikan diri.

“Semua mereka didapati bekerja tanpa pas yang sah di premis perniagaan terbabit sejak beberapa bulan lalu,” katanya.


Menurutnya, seorang daripada warga asing terbabit bagaimanapun mengalami kecederaan akibat terjatuh ketika cuba melarikan diri. “Operasi seumpama ini akan terus dalam usaha membanteras kehadiran pekerja atau pendatang tanpa izin di negeri ini,” katanya.

No comments:

Post a Comment