Search This Blog

Monday, November 4, 2013

Hilang ovari selepas bedah


2013/11/04
Wanita saman hospital selepas pemeriksaan ultrabunyi

Jiangsu: Seorang wanita di daerah Xuzhou menyaman sebuah hospital tempatan kerana didakwa tersilap membuang ovarinya ketika pembedahan pelvik.


Wanita 46 tahun bernama Liu memberitahu mahkamah daerah Yunlong bahawa dia menuntut pampasan yang tidak dinyatakan nilainya dari Klinik Kesihatan Wanita Xuzhou.
Doktor percaya Liu menjalani pelbagai pembedahan sebelum pembedahan terbaru dan hanya kerana ovarinya tidak kelihatan tidak bermakna ia hilang” Xia Yujuan, Pengarah Pendidikan Perubatan Klinik Kesihatan Xuzhou Wanita

Dia menjalani pembedahan ‘Adenomyosis’ rahim atau pertumbuhan yang tidak normal tisu rahim pada Oktober tahun lalu.

Liu dimaklumkan organ pembiakannya hilang ketika pemeriksaan susulan dilakukan pada 2 November tahun lalu apabila doktor ‘gagal untuk melihat’ ovarinya ketika pemeriksaan ultrabunyi.

“Saya hanya ingin tahu di mana ovari kiri saya pergi? Bagaimana ia boleh dibuang begitu saja,” kata Liu.

Curiga
Dia menjadi curiga apabila dia meminta pihak hospital untuk melihat rekod perubatannya apabila mendapati ada sedikit perubahan.

Dia mencari pendapat kedua di hospital lain di mana doktor juga gagal untuk mengesan ovarinya.

“Selepas pemeriksaan ultrabunyi dan endokrin dilakukan, doktor tidak dapat menentukan dengan tepat sama ada pesakit hilang ovari,” kata Persatuan Perubatan Xuzhou dalam satu kenyataan 25 September lalu.

Pengarah Pendidikan Perubatan di Klinik Kesihatan Xuzhou Wanita, Xia Yujuan, mendakwa rekod yang ada adalah sama tetapi hanya ditulis sedikit berbeza.

“Doktor percaya Liu menjalani pelbagai pembedahan sebelum pembedahan terbaru dan hanya kerana ovarinya tidak kelihatan tidak bermakna ia hilang,” kata Xia, yang menjelaskan Liu mempunyai sejarah perekatan pelvik.

Jalani pembedahan

Liu juga menjalani pembedahan ‘caesarian’ di hospital lain pada 2007 tetapi ovarinya masih ada mengikut rekod.

“Doktor kesan dua ovari saya sebelum operasi dan saya tidak mempunyai apa-apa pembedahan lain sejak itu,” kata Liu.

Mahkamah belum memberi keputusan, lapor agensi berita di sini. - AGENSI

No comments:

Post a Comment