Search This Blog

Saturday, November 23, 2013

Haiyan jejas 5 juta kanak-kanakBEBERAPA kanak-kanak bermain di kawasan yang dipenuhi serpihan kayu akibat kemusnahan Taufan Haiyan di Tacloban, tengah Filipina, kelmarin. - AFP
MANILA 22 Nov. - Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan sebanyak lima juta kanak-kanak berumur 18 tahun ke bawah terjejas akibat Taufan Haiyan, yang melanda negara ini pada awal bulan ini.
Ketua Perlindungan Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF), Sarah Norton-Staal berkata, daripada jumlah itu, kira-kira 1.7 juta turut kehilangan tempat tinggal.
Katanya, kanak-kanak seawal umur enam tahun yang kelaparan kini dapat dilihat di tepi-tepi jalan di kawasan bencana merayu meminta bantuan, meskipun kerajaan menyatakan bantuan makanan telah disalurkan kepada mangsa.
“Apabila kehidupan mereka musnah, keadaan akan menjadi terdesak.
“Apa yang lebih membimbangkan, kawasan yang musnah akibat Haiyan sebelum ini terkenal sebagai tempat penyeludupan kanak-kanak, sekali gus bakal memburukkan lagi keadaan," katanya kepada wartawan di Manila.
Menurut Norton-Staal, dalam situasi seperti itu, kanak-kanak akan terpisah dengan keluarga mereka, menyebabkan mereka kini lebih mudah menjadi mangsa.
Katanya, dalam bencana besar sebelum ini, berlaku peningkatan sehingga 10 peratus dalam aktiviti penyeludupan kanak-kanak.
Norton-Staal berkata, keadaan di kawasan bandar lebih teruk kerana golongan kanak-kanak kini memerlukan keperluan asas seperti pendidikan dan kawasan untuk bermain.
“Adalah dianggarkan 90 peratus kemudahan pusat asuhan dan sekolah musnah, dengan beberapa buah lagi masih dijadikan pusat pelindungan sementara," tambahnya.
- AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131123/lu_03/Haiyan-jejas-5-juta-kanak-kanak#ixzz2lSN4aRJd
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment