Search This Blog

Sunday, November 10, 2013

Dhaka tangkap 3 ketua pembangkang


DHAKA 9 Nov. - Pihak berkuasa Bangladesh menangkap tiga pemimpin kanan parti pembangkang utama ketika krisis politik di negara ini semakin tegang menjelang pilihan raya umum negara ini yang bakal diadakan pada tahun depan.
Polis menangkap Moudud Ahmed, M.K. Anwar dan Rafiqul Islam Mia pada malam tadi, beberapa jam selepas parti perikatan pembangkang diketuai Parti Nasionalis Bangladesh mengumumkan akan mengadakan pusingan baru tunjuk perasaan di seluruh negara selama 72 jam, bermula esok.
Tunjuk perasaan itu bagi memberi tekanan kepada kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Sheikh Hasina supaya berundur dan melantik kerajaan sementara bagi memantau pilihan raya tersebut.
Polis turut menahan seorang ahli perniagaan terkemuka yang mempunyai hubungan dengan parti pembangkang dan seorang pembantu pemimpin pembangkang, Khaleda Zia awal pagi ini.
Menteri Penerangan, Hasanul Huq Inu berkata, penangkapan itu atas tuduhan menghasut supaya dilancarkan serangan ke atas orang awam dan harta benda.
Bagaimanapun, tangkapan tersebut menggambarkan tindakan tegas kerajaan untuk menumpaskan tunjuk perasaan dan melaksanakan pilihan raya pada Januari ini. - AP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131110/lu_05/Dhaka-tangkap-3-ketua-pembangkang#ixzz2kCbRTMxB
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment