Search This Blog

Saturday, November 16, 2013

Angka korban jadi perbalahan


KURANG KEMUDAHAN: Seorang wanita terpaksa mengepam sendiri udara ke paru-paru suaminya yang kakinya telah dipotong di sebuah hospital di Tacloban, semalam. - Foto AFP
TAUFAN HAIYAN


Anggaran yang dicatat di papan kenyataan Dewan Bandar Raya Tacloban berbeza dengan sumber PBB
TACLOBAN: Angka kematian daripada taufan kuat yang melanda kawasan tengah Filipina Jumaat lalu meningkat hampir seganda semalaman.
Angka kematian mencecah lebih 4,000, sedang helikopter-helikopter daripada kapal induk pesawat Amerika Syarikat dan kapal-kapal tentera laut yang lain mula membawa makanan, air dan ubat-ubatan ke kawasan yang terjejas akibat taufan Haiyan itu.
Papan kenyataan di Dewan Bandar Raya Tacloban semalam menunjukkan anggaran sekitar 4,000 orang terkorban di bandar itu sahaja, meningkat daripada 2,000 orang sehari sebelum itu.
Beberapa jam kemudian Mayor Tacloban, Encik Alfred Romualdez, meminta maaf dan mengatakan angka kematian itu adalah bagi seluruh kawasan tengah Filipina.
Angka kematian, yang dicatat di papan putih, disusun pegawai yang mula mengebumikan mayat dalam kubur beramai-ramai kelmarin.
Menurut Encik Romualdez, ada penduduk yang mungkin dihanyutkan ke laut dan mayat mereka hilang setelah air laut bak ombak tsunami membadai kawasan pantai.
Satu kejiranan dengan sekitar 10,000 dengan 12,000 penduduk kini lengang, katanya.
Angka kematian yang tercatat di papan kenyataan dewan bandar raya itu merupakan pengakuan awam pertama mengenai jumlah korban yang mungkin jauh melepasi anggaran yang diberikan Presiden Filipina, Encik Benigno Aquino III, minggu ini.
Sebelum ini, Encik Aquino berkata jumlah korban akibat Taufan Haiyan lebih dekat kepada 2,000 atau 2,500 orang.
Pada Selasa lalu, beliau berkata anggaran 10,000 kematian oleh pegawai tempatan sebagai berlebihan dan disebabkan "trauma emosi".
Semalam pula pihak berkuasa mengesahkan 2,357 orang menjadi korban taufan Haiyan, salah satu taufan terkuat pernah dicatatkan.
Menambah kepada kekeliruan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menukil angka pemerintah tempatan, meletakkan jumlah korban pada 4,460 orang.
Bagaimanapun Majlis Pengurusan dan Pengurangan Risiko Bencana Kebangsaan (NDRRMC) menegaskan angka kematian jauh lebih rendah.
Pejabat Penyelaras Ehwal Kemanusiaan (OCHA) PBB menyatakan bahawa angka 4,460 mangsa diberikan oleh pasukan bertindak NDRRMC pada Rabu lalu.
Namun, jurucakap NDRRMC, Encik Reynaldo Balido, semalam menyatakan bahawa jumlah mereka yang disahkan mati kini 3,621 orang dengan 1,140 dilaporkan hilang.
Sementara itu, mangsa-mangsa taufan yang terselamat semakin berputus asa dan hilang kesabaran.
Mereka mula marah dengan cara bantuan diagihkan.
Malangnya pengagihan bantuan terjejas akibat pemerintah tempatan yang lumpuh, berleluasanya penjarahan, jalan raya dipenuhi 'sampah sarap' dan kekurangan minyak untuk kenderaankenderaan bantuan. - Reuters, AFP.

No comments:

Post a Comment