Search This Blog

Friday, November 22, 2013

Alvin, Vivian gagal batal pertuduhan

ALVIN (tengah) dan Vivian (kanan) bersama peguam keluar daripada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi di sini semalam menolak permohonan pasangan kontroversi, Alvin Tan dan Vivian Lee untuk membatalkan pertuduhan yang dikenakan terhadap mereka kerana mempersendakan umat Islam pada bulan Ramadan lalu.
Hakim Kamardin Hashim dalam penghakimannya berkata, tiada merit dalam permohonan pemohon dan Seksyen 298A (1) (a) Kanun Keseksaan adalah terpakai untuk semua penganut agama.
Beliau memutuskan seksyen tersebut tidak bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan tidak wajar dibatalkan di bawah Perkara 4(1) Perlembagaan Persekutuan.
"Sepintas lalu membaca peruntukan di bawah Seksyen 298A (1) (a) Kanun Keseksaan seperti tersebut amat jelas, peruntukan itu langsung tidak menyebut secara khusus ditujukan khas kepada penganut beragama Islam.
"Perkataan yang digunakan, 'professing the same or different religion' menunjukkan peruntukan tersebut bukan sahaja kepada penganut agama islam malahan terpakai kepada penganut agama-agama atau kepercayaan lain.
"Seksyen 298A (1) (a) Kanun Keseksaan tersebut adalah terpakai, sah dan berkuat kuasa secara sejagat tanpa mengira bangsa, keturunan atau agama," ujarnya.
Pada 21 Ogos lalu, Alvin atau nama penuhnya Tan Jye Yee, 25, dan Vivian atau Lee May Ling, 24, memfailkan permohonan untuk membatalkan pertuduhan yang dihadapi mereka mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan.
Mereka memohon perintah deklarasi bahawa Seksyen 298A Kanun Keseksaan tidak konsisten dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan serta tidak boleh dikuatkuasakan terhadap mereka dengan alasan sekiranya pertuduhan itu sah di sisi undang-undang, ia hanya terpakai terhadap orang Islam.
Mengikut Seksyen 298A (1) (a) Kanun Keseksaan, Alvin dan Vivian didakwa memuat naik di laman Facebook mereka satu kandungan gambar dan komen yang berkemungkinan menyebabkan perasaan permusuhan atas alasan agama dalam kalangan penganut agama berlainan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1122&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz2lJe4QCN3 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment