Search This Blog

Thursday, November 28, 2013

3 dituduh cuba curi kereta

 SINAR HARIAN
28 November 2013

KUANTAN - Tiga rakan termasuk seorang bekas banduan dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kuantan semalam atas tuduhan cuba mencuri kereta  dan mengambil dadah jenis methamphetamine di sini,  14 November lalu.

Tertuduh, Hu Kim Sin ,47, yang baru bebas dari penjara bersama rakannya, Hoo Chee Chu, 28, dan Mohd Ridzuan Mohamad, 34, kesemuanya dari Raub mengaku tidak bersalah atas tuduhan cuba curi kenderaan tetapi akur dengan tuduhan mengambil dadah selepas ujian air kencing ke atas mereka mendapati positif dadah methamphetamine.

Berdasarkan kertas pertuduhan dikemuka Timbalan pendakwa Raya, Farahah Mohd Nazari, ketiga tertuduh yang tiada pekerjaan tetap didakwa cuba mencuri kereta jenis Proton Waja milik seorang lelaki di belakang sebuah bengkel di Taman Sungai Karang Darat 2, Jalan Pintasan Kuantan dekat sini kira-kira  9 pagi 14 November lalu.

Bagi kesalahan itu mereka didakwa mengikut Seksyen 379A Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara tidak kurang setahun dan tidak lebih tujuh tahun serta denda.
Tiada sebarang wang jaminan ditawarkan ke atas tertuduh bagaimana pun mahkamah memberi peluang untuk mereka merayu.

Ketiga-tiga tertuduh merayu agar mahkamah membenarkan jaminan ke atas mereka dalam jumlah paling minimum.

Majistret Jesseca Daimis benarkan mereka diikat jamin RM1,800 dan 20 Disember depan tarikh sebutan pengurusan kes.

No comments:

Post a Comment