Search This Blog

Sunday, November 3, 2013

2 jaga Nepal ditahan curi telefon RM200,000

2 jaga Nepal ditahan curi telefon RM200,000
TIMBALAN Pengarah (Kawalan) Jabatan Imigresen Melaka, Abu Bakar Sidek Hasan (kiri) bertanya sesuatu kepada pendatang asing tanpa izin (PATI) yang bekerja sebagai pengawal keselamatan ketika ditahan dalam operasi Jabatan Imigresen Melaka, di sekitar Melaka pada sidang media di Kompleks Kementerian Dalam Negeri, Ayer Keroh, Melaka pada akhir bulan lepas. - Foto Muhammad Hatim Ab Manan.

Penyelia disyaki subahat turut diberkas bantu siasatan

Subang Jaya: Dua pengawal keselamatan warga Nepal dan penyelia mereka ditangkap selepas mencuri telefon pintar dan tablet bernilai lebih RM200,00 daripada kedai telekomunikasi di pusat beli-belah Sunway Pyramid, Khamis lalu.
Dalam kejadian jam 6.45 pagi, pekerja kedai berkenaan terkejut apabila mendapati premis berkenaan belum dibuka dua pengawal yang sepatutnya berada di premis itu untuk membuka pintu setiap hari.

Polis bersama penyelia syarikat keselamatan pergi ke pangsapuri Fortune Avenue, Kepong dan menahan dua suspek pada jam 5 petang kelmarin," Yahya Ramli, Ketua Polis Daerah Subang Jaya

Kesan umpilan

Pekerja kedai kemudian mengumpil pintu kedai sebelum mendapati kesan umpilan pada pintu simpanan barang sebaik kedai dibuka.

Ketua Polis Daerah Subang Jaya, Asisten Komisioner Yahya Ramli (gambar kecil), berkata pemeriksaan awal yang dilakukan pekerja kedai terbabit mendapati 99 unit telefon pintar dan tablet hilang.

Kerugian RM201,851

“Antara yang hilang, termasuk Sony Xperia, Samsung Galaxy Ace 3, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Tab, Sony xperia Z, IPhone 5S, IPhone 5C, Iphone 5S 64gb dan Ipad Mini bernilai RM201,851.

“Polis bersama penyelia syarikat keselamatan pergi ke pangsapuri Fortune Avenue, Kepong dan menahan dua suspek pada jam 5 petang kelmarin,” katanya ketika ditemui di sini.

Beliau berkata, hasil siasatan terhadap suspek masing-masing berusia 23 dan 24 tahun polis menemui satu beg mengandungi 74 telefon bimbit pelbagai jenis,” katanya.

Susulan pemeriksaan itu, polis menahan penyelia warga tempatan berusia 25 tahun dan menjumpai 23 telefon bimbit di sebuah rumah Jalan PJU 1A/5, Petaling Jaya.
Katanya, siasatan masih diteruskan di bawah Seksyen 380 Kanun Keseksaan kerana mencuri.

No comments:

Post a Comment