Search This Blog

Saturday, November 23, 2013

10 minit hapus bukti

Sepang: Sebuah syarikat barang lusuh di Mukim Labu, di sini, yang dipercayai ada kaitan dengan sindiket curi kenderaan dikatakan mampu ‘menukar’ sebuah kenderaan seperti kereta menjadi kepingan besi hanya dalam lima hingga 10 minit untuk menghapuskan bukti.
Syarikat beroperasi sejak dua tahun lalu itu dipercayai melupuskan antara 20 hingga 40 kereta sehari yang dibeli daripada individu atau sindiket samun dan curi kenderaan dari seluruh negara untuk dijadikan kiub logam dan kepingan besi sebelum dijual kepada syarikat melebur besi.
Difahamkan, sebelum dijadikan kuib logam, komponen penting sesebuah kereta itu akan ditanggalkan terlebih dahulu untuk dijual semula sebagai alat ganti.

Namun, kegiatan syarikat yang dipercayai turut membeli 70 unit motosikal selain enam hingga 10 kenderaan berat sehari itu terbongkar selepas sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Risikan (D4) Bukit Aman, menyerbu premis itu kira-kira jam 9 pagi semalam.
Foto
ABD Manaf (tiga dari kanan) bersama anggotanya melihat kenderaan dipercayai dicuri yang dimusnahkan.

Foto
PEKERJA syarikat barang lusuh yang ditahan.

Ketua Penolong Pengarah (D4), Bukit Aman, Senior Asisten Komisioner Abd Manaf Abd Razak berkata, syarikat yang terkenal dalam kalangan penduduk sekitar kawasan Sepang dan Nilai, Negeri Sembilan didaftarkan atas nama seorang wanita tempatan namun urusan jual beli dijalankan oleh suami dan anak lelaki wanita itu.

No comments:

Post a Comment