Search This Blog

Friday, October 25, 2013

Tragedi Lembah Bertam: Salah siapa?

Tragedi Lembah Bertam: Salah siapa?
Muka depan BH hari ini.
  Kejadian limpahan Empangan Sultan Abu Bakar (SAB), di Lembah Bertam, Cameron Highlands kelmarin, mencetuskan pelbagai persoalan.

Mengapa wujud penempatan di kawasan itu? Apakah aktiviti penduduk di situ menyebabkan sungai cetek dan tidak dapat menampung limpahan air? Apakah tiada pemantauan sebelum ini? 

Pensyarah Kanan Fakulti Kejuruteraan Awam, UTM, Prof Madya Dr Sobri Harun mengulas isu berkenaan. Ikuti temubual wartawan BH, Siti Halizah Yusof bersama beliau.


S: Pendapat Prof apakah cara yang boleh dilakukan bagi mengelak kejadian Empangan Sultan Abu Bakar (SAB) di Sungai Bertam daripada berulang?

J: 
Sepatutnya, tiada kediaman dibina berhampiran kawasan empangan. Tidak mustahil kejadian sama berlaku lagi selepas ini, tetapi jika tiada kediaman di kawasan berhampiran, impak kemusnahan dapat dikurangkan.

Ambil contoh Empangan Pedu-Muda di Kedah yang tidak mempunyai penempatan di kawasan berhampiran. Jika berlaku kejadian sebegini, sekurang-kurangnya kemusnahan dan kemalangan jiwa dapat diminimumkan.

Menurut laporan akhbar, jarak empangan daripada Lembah Bertam hanya 1.3 kilometer (km) dan disebabkan ini, air yang dilepaskan daripada Empangan SAB masih lagi berada pada paras tinggi ketika ia ‘melanggar’ kediaman penduduk.

Jika kediaman dibina lebih jauh, paras ketinggian air itu pasti jauh lebih rendah dan tidak menyebabkan banyak kemusnahan.

No comments:

Post a Comment