Search This Blog

Tuesday, October 8, 2013

Suspek kes pecah rumah ditahan

Suspek kes pecah rumah ditahanPemangku Ketua Balai Polis Jertih, Sarjan Mejar Hassan Mat Lasim memeriksa kereta milik suspek kedua yang dipercayai menggunakan enjin curi.

BESUT - Seorang lelaki yang diburu kerana disyaki terbabit dalam kes pecah rumah dan curi sebuah kereta Proton Satria di Beserah, Kuantan, Pahang pada 11 September lalu berjaya ditangkap di Kampung Padang Luas, awal pagi kelmarin.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, suspek 24 tahun ditahan sepasukan anggota polis dari Balai Polis Jertih yang melakukan rondaan cegah jenayah selepas melihat suspek dalam keadaan mencurigakan.

Menurutnya, polis terserempak dengan suspek sedang berjalan kaki seorang diri sambil menggalas beg dan selepas diperiksa mendapati terdapat bersamanya seunit komputer riba, seutas jam tangan dan sebentuk cincin.

“Pemeriksaan lanjut mendapati lelaki itu adalah suspek kes pecah rumah di Kuantan dan kesemua barang di dalam begnya dipercayai dicuri dari rumah sama,” katanya.

Kamaruddin berkata, suspek turut mengaku mencuri kereta berkenaan dan memberitahu tempat dia menjual komponen serta badan kenderaan terbabit.

Susulan itu, polis menahan seorang lelaki berusia 24 tahun di Semerak, Pasir Putih, Kelantan pada pagi sama iaitu individu yang dipercayai membeli kereta curi terbabit.

“Bagaimanapun enjin kereta itu telah dikeluarkan dan dipercayai dimasukkan ke kereta jenis sama milik suspek berusia 24 tahun dan kereta suspek kedua ini turut disita untuk pemeriksaan,” katanya.

No comments:

Post a Comment