Search This Blog

Wednesday, October 9, 2013

Separuh pandu bas tanpa lesen


Jakarta: Hampir separuh daripada 28,000 pemandu pengangkutan awam di Jakarta sama ada tidak memiliki lesen memandu atau terlalu muda untuk memandu.

“Pemantauan kami menunjukkan kebanyakan pemandu terutama pada waktu malam masih di bawah umur.
“Malah, kadangkala mereka juga mabuk,” kata Pengerusi Majlis Pengangkutan Jakarta, Azis Tigornya dalam wawancara dengan stesen televisyen BeritaSatu, semalam.

Beliau menggesa pihak berkuasa mengenakan tindakan tegas ke atas mereka.


“Saya mahu polis menjalankan operasi besar-besaran terhadap kenderaan pengangkutan awam bagi menahan mereka yang tidak memiliki lesen memandu dan pemandu di bawah umur.


“Perkara ini tidak boleh dibiarkan kerana mereka membahayakan penumpang dan pengguna jalan raya lain,” katanya dalam satu kenyataan.

Azis juga memberi amaran, Agensi Pengangkutan Jakarta akan membekukan permit pengangkutan awam dan menyita kenderaan yang menggunakan khidmat pemandu tanpa lesen.


Sementara itu, Ketua Agensi Pengangkutan Jakarta, Udar Pristono mengesahkan, ramai pemandu pengangkutan awam Jakarta tidak mempunyai lesen memandu, tetapi berkata, pihaknya sentiasa memantau amalan itu.

Udar berkata, bagaimanapun, serbuan yang dilakukan tidak berkesan dan satu-satunya cara untuk menghentikan masalah itu ialah dengan meminta kerjasama pemilik bas menggunakan khidmat pemandu yang layak saja. - Ag

- See more at: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Separuhpandubastanpalesen/Article/index_html#sthash.Xp2RkCS5.dpuf

No comments:

Post a Comment