Search This Blog

Saturday, October 12, 2013

Saudi hantar pulang 15,000 jemaah

Saudi hantar pulang 15,000 jemaahSeramai tiga juta jemaah haji dijangka menunaikan Rukun Islam Kelima pada tahun ini.Foto: AFP

RIYADH - ARAB SAUDI. Pengerusi Jawatankuasa Pusat Haji mengumumkan seramai 15,000 jemaah haji dihantar pulang kerana tidak mempunyai permit.

Kelmarin, Putera Khalid al- Faisal turut memaklumkan kepada laporan Saudi Gazette sebanyak 63 syarikat yang menyediakan perkhidmatan pakej haji palsu berjaya ditumpaskan.

"Seramai 55 suspek yang bertanggungjawab membawa masuk jemaah secara tidak sah telah ditahan.

Kami juga sudah menghantar pulang 12,200 kenderaan yang digunakan untuk membawa kumpulan jemaah tersebut," katanya.

Sementara itu, jurucakap pihak berkuasa melaporkan seramai 47 individu termasuk 24 ekspatriat yang mengendalikan 30 pejabat pengurusan haji diberkas di wilayah timur negara itu. Polis turut merampas 90,000 riyal (RM76,225) ketika serbuan tersebut.

Dalam perkembangan lain, Ketua Persatuan Pengakap Arab Saudi (Sasa), Dr Salih al-Harbi berkata, kirakira 4,500 ahli kini sedang menjalani latihan akhir untuk membantu jemaah ketika di Mina dan Arafah.

Menurutnya, mereka telah melakukan persediaan awal dan kumpulan pengakap tersebut juga turut didedahkan dengan persekitaran kawasan itu sejak beberapa bulan lalu.

No comments:

Post a Comment