Search This Blog

Wednesday, October 9, 2013

Polis rasuah dijel 4 tahun, denda RM20,000


Shah Alam: Seorang anggota polis berpangkat sarjan dipenjara empat tahun dan denda RM20,000 oleh Mahkamah Tinggi di sini, semalam atas kesalahan memperoleh suapan berjumlah RM3,500 daripada individu untuk mengelak daripada adik lelakinya diambil tindakan atas kesalahan dadah, tahun lalu.

Hakim M Bakri Abd Majid menjatuhkan hukuman itu terhadap Mohd Zamani Yahya, 44, apabila mendapati pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.


Mahkamah turut memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara sembilan bulan lagi jika gagal membayar denda. Bakri dalam penghakimannya berkata, keterangan pembelaan hanyalah untuk menyesuai padan dengan kes pendakwaan. “Justeru, pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dan didapati bersalah memperoleh suapan RM3,500,” katanya. Mengikut pertuduhan, dia didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya (IPDPJ) jam 5.40 petang pada 12 Julai tahun lalu.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Polisrasuahdijel4tahun_dendaRM20_000/Article/index_html#sthash.VUZ6PB1E.dpuf

No comments:

Post a Comment