Search This Blog

Saturday, October 12, 2013

Pesawah rugi, jentera terbenam dalam lopak

Pesawah rugi, jentera terbenam dalam lopakJentera pertanian milik Fadhil rosak selepas tenggelam di dalam lopak di kawasan sawah padi.

PARIT BUNTAR - Seorang pesawah menanggung kerugian besar selepas jentera pertanian miliknya rosak selepas terbenam dalam lopak.

Pemiliknya, Fadhil Mazlan, 25, berkata, dalam kejadian minggu lalu itu, hampir keseluruhan jentera miliknya itu terbenam ketika melalui satu kawasan lopak di Sungai Baru, di sini.

Menurutnya, dia menyangka lopak yang wujud di kawasan sawah padi miliknya itu selamat dilalui memandangkan ia sudah ditimbus dengan pasir sebelum ini.

“Kejadian malang itu menyebabkan jentera pertanian saya terus tenggelam dan tidak dapat dihidupkan memandangkan keseluruhan bahagian enjin dimasuki air.

“Pelbagai cara dilakukan untuk mengeluarkan jentera itu dari terus tenggelam, namun gagal sehingga menyebabkan keadaan itu berterusan selama tiga hari,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Fadhil berkata, jenteranya itu bagaimanapun akhirnya berjaya dinaikkan dengan bantuan dua jentera lain.

“Sejurus dinaikkan, saya upah mekanik jentera berat untuk membaiki jentera saya, malangnya ia gagal dibaiki kerana hampir sebahagian besar komponen utama enjin rosak," katanya.

No comments:

Post a Comment