Search This Blog

Wednesday, October 9, 2013

‘Pemandu cuti sakit’

Foto
ANGGOTA JPJ menimbang lori bagi memastikan tidak membawa lebih muatan.
Cheras: “Pemandu ada tapi dia sedang bercuti sakit“. Itu antara alasan diberikan seorang wanita yang juga pemilik syarikat kimpalan apabila lori kecil dipandu pekerja warga asingnya ditahan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kuala Lumpur dalam operasi kenderaan berat di Plaza Tol Batu 9, di sini, pagi semalam.
Operasi bermula jam 10 pagi itu turut mengeluarkan notis saman terhadap 33 kenderaan berat lain seperti lori balak dan kargo atas kesalahan membawa muatan berlebihan.

Dalam operasi itu juga, JPJ mengeluarkan 12 notis membabitkan notis arah periksa dan notis larangan kepada pemandu yang memandu tanpa Lesen Kenderaan Perdagangan (GDL) dan kesalahan teknikal membabitkan tayar, lampu dan brek kenderaan.
Penolong Pegawai Penguat kuasa JPJ Kuala Lumpur Zakaria Saman berkata, operasi selama lima jam itu turut disertai Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Darat (SPAD).

“Dalam operasi ini, kami memeriksa 157 kenderaan berat dan menyita sebuah lori kecil kerana dipandu warga asing tanpa lesen.

“Operasi berkala bersama agensi ini dilakukan sebanyak dua kali sebulan dalam usaha mengurangkan kesalahan jalan raya membabitkan kenderaan berat,” katanya ketika ditemui.

Beliau berkata, pihaknya menyeru pemilik syarikat atau perniagaan lebih peka mengenai masalah itu kerana lori yang dipandu dengan muatan berlebihan akan mengundang risiko kepada pengguna jalan raya lain.

“Kalau mereka mematuhi peraturan, ia tidak akan merugikan sesiapa, malah sikap bertimbang rasa dapat menyelamatkan semua pihak terutama penunggang motosikal yang kerap menjadi mangsa kepada kemalangan maut membabitkan kenderaan berat.
“Jangan hanya memikirkan keuntungan semata-mata sehingga boleh membahayakan nyawa orang lain,” katanya.

Menurutnya, dalam operasi itu polis turut mengeluarkan notis saman terhadap 29 motosikal dan tiga kereta kerana menyalahi Akta Pengangkutan Jalan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/2013100904093620131009040936/Article/index_html#sthash.rf1guLQa.dpuf

No comments:

Post a Comment