Search This Blog

Saturday, October 26, 2013

Maut sebelum dapat daging


ORANG ramai berasak-asak untuk mendapatkan daging korban di Masjid Istiqlal, Jakarta baru-baru ini. - AGENSI
JAKARTA - Hasrat seorang warga emas untuk mendapatkan daging korban sempena sambutan Hari Raya Aidiladha lalu tidak kesampaian, apabila dia meninggal dunia sebelum sempat beratur untuk mendapatkan pembahagian daging tersebut yang berlangsung di Masjid Istiqlal, di sini.
Sukiyo, 74, menghembuskan nafas terakhirnya kira-kira pukul 4.30 pagi waktu tempatan, ketika pintu gerbang masjid tersebut dibuka kepada orang ramai yang mahu mendapatkan daging percuma sebanyak satu kilogram seorang.
''Kematian Sukiyo tiada kena mengena dengan kekecohan yang berlaku ketika pembahagian tersebut dijalankan.
''Mangsa terjatuh dan dihantar ke hospital sebelum didapati sudah meninggal dunia,'' kata Ketua Pesuruhjaya Polis Sawah Besar, Shinto Silitonga kepada Liputan6.com.
Sementara itu, anak Sukiyo iaitu Sigit, 27, berkata, bapanya menghidap penyakit darah tinggi dan sering mengadu kesakitan ekoran usianya yang sudah lanjut.
''Kami sudah berpesan kepada dia supaya tidak pergi ke masjid bagi mendapatkan daging korban,'' ujar Sigit.
Dalam perkembangan yang sama, lapan orang cedera, kesemuanya wanita selepas berlaku kekecohan ketika pembahagian daging korban dijalankan di masjid tersebut.
Mangsa mengalami kecederaan selepas dipijak oleh orang ramai yang berasak-asak ketika beratur dan kesemua mereka dihantar ke hospital bagi mendapatkan rawatan, kata Pegawai Perhubungan Awam Hospital Cipto Mangunkusumo, Sulastin. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131026/lu_06/Maut-sebelum-dapat-daging#ixzz2iouyMm4b
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment