Search This Blog

Tuesday, October 8, 2013

Kena jel akibat belasah isteri


8 Oktober 2013

JOHOR BAHRU – Seorang mekanik mengaku bersalah atas dua pertuduhan mengugut dan mencederakan isterinya menggunakan kayu golf di Mahkamah Majistret, di sini, semalam.

Tertuduh, Saifullah Hasbullah, 26 didakwa melakukan dua kesalahan terbabit, kira-kira jam 7.00 malam di sebuah kediaman di Jalan Surau, Kampung Melayu Pandan di sini, pada 1 Oktober lalu.

Mengikut kertas pertuduhan Saifullah mengugut seorang wanita berumur 26 tahun yang juga isterinya.

Dia yang kelihatan yang tenang di kandang tertuduh itu didakwa di bawah Seksyen 506 Kanun Keseksaan dan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Bagi pertuduhan kedua Saifullah didakwa memukul isterinya menggunakan kayu golf sehingga menyebabkan kecederaan, atas kesalahan itu dia telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 324 Kanun Keseksaan.

Dia yang menganguk faham ketika pertuduhan di bacakan berdepan hukuman penjara sehingga tiga tahun atau denda atau sebat atau dengan mana-mana dua daripada hukuman terbabit jika sabit kesalahan.

Dalam rayuannya, Saifullah meminta mahkamah meringankan hukuman kerana mengakui telah insaf dan mempunyai tanggungan selain mengidap strok.

Majistret Mohd Azlan Shah Mohd Allias memerintahkan tertuduh dijatuhi hukuman dua bulan penjara bagi pertuduhan pertama manakala tiga bulan penjara bagi tuduhan kedua dan hukuman dijalankan serentak bermula semalam.

No comments:

Post a Comment