Search This Blog

Saturday, October 12, 2013

Empat ahli Geng Ah Fatt ditembak mati

Empat  ahli  Geng Ah Fatt ditembak matiAnggota polis mengusung mayat seorang daripada empat lelaki asing yang dipercayai anggota ‘Geng Ah Fatt’ yang ditembak mati di Bukit Antarabangsa, Hulu Kelang, semalam. Kuala Lumpur: Kelicikan empat ahli Geng Ah Fatt menyamun kediaman mewah sekitar Lembah Klang sejak lima tahun lalu berakhir semalam, apabila terbunuh selepas berbalas tembakan dengan polis dalam sebuah rumah di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Ampang Hiliran di sini.

Serbuan jam 12.20 tengah hari di Tingkat 15 Blok B perumahan itu dilakukan polis, apabila berhasil menjejaki empat warga Indonesia berusia 30 hingga 40-an itu, selepas mereka menyamun tiga beranak di Bukit Antarabangsa jam 3 pagi semalam.
Seorang pemandu teksi berusia 43 tahun, turut ditahan sebelum serbuan polis itu, sebaik dia membeli barangan kemas hasil rompakan kumpulan penyamun terbabit.


Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh, berkata selepas tembak menembak yang berlaku, dua daripada suspek ditemui terbaring pada ruang tamu rumah sewa terbabit, manakala dua lagi dalam bilik tidur dan tandas.

“Pemeriksaan dalam rumah menemui sepucuk Revolver dan sebilah parang disyaki digunakan untuk menyamun mangsa sebelum mereka ditembak mati.

“Turut ditemui beberapa barang kemas dipercayai milik mangsa yang disamun mereka awal pagi semalam,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, semalam.

Sembunyi di Batam

Mohmad berkata, susulan tumpasnya empat suspek itu, polis percaya dapat menyelesaikan puluhan kes pecah kediaman mewah termasuk milik kenamaan sekitar Kuala Lumpur sejak 2008.

Difahamkan, sebaik mendalangi jenayah di sini, kumpulan terbabit kembali ke Batam, Indonesia untuk menyembunyikan diri sebelum datang semula meneruskan kegiatan mereka.

Antara kenamaan yang pernah menjadi mangsa samun kumpulan itu termasuk bekas hakim yang tinggal di Bukit Damansara.

“Modus operandi kumpulan ini adalah menyasarkan kediaman mewah kerana mahu memperoleh hasil yang lumayan yang dijual kepada orang tengah sebelum mereka melarikan diri ke negara jiran.

“Polis sudah lama menjejaki kumpulan suspek yang sebelum ini melarikan tiga pucuk pistol ketika mereka menyamun sebuah rumah orang kenamaan di Lembah Klang,” katanya.

No comments:

Post a Comment