Search This Blog

Saturday, October 19, 2013

Dua terbunuh bom meletup dalam masjid


Moscow: Dua orang terbunuh semalam apabila sebutir bom meletup di luar masjid di perkampungan wilayah Kabardino-Balkaria di Caucasus, Russia.

“Letupan kuat berlaku kira-kira jam 3.20 pagi di perkampungan Dugulubgei berhampiran dengan masjid. Cebisan mayat dua mangsa yang belum dikenal pasti ditemui bertaburan di tempat kejadian,” kata kementerian dalam negeri di wilayah itu dalam satu kenyataan.
Jawatankuasa Siasatan Utama Russia menyatakan punca letupan disebabkan oleh dua pengebom berani mati yang meletupkan diri mereka. Ia berkata, ledakan berlaku di pagar kawasan perkuburan di perkampungan itu berhampiran masjid.

Bagimanapun, laporan awal oleh agensi berita Interfax memetik sumber penguatkuasa sebagai berkata, mangsa tanpa sengaja meletupkan diri mereka ketika memasang bahan letupan.


Jawatankuasa berkenaan berkata, operasi pihak berkuasa menemui sejumlah besar senjata seperti bom tangan, meriam, dua pistol dan Kalashnikov di tempat kejadian.


Letupan berlaku dekat dengan pekan Baksan, di mana tentera memasang bahan letupan di stesen hidroelektrik pada 2010 yang membunuh dua pengawal keselamatan.

Kabardino-Balkaria yang mempunyai pusat peranginan ski dan popular di kalangan pendaki dianggap satu daripada kawasan aman di Caucasus, wilayah pergunungan yang dilanda konflik pemisah Islam dengan hampir setiap hari serangan terhadap pasukan keselamatan. - AFP

No comments:

Post a Comment