Search This Blog

Tuesday, October 8, 2013

Dua beranak lemas

Dua beranak lemasHisham dan anak lemas di Sungai Telok Mengkuang, Banting. Banting: Seorang bapa bersama anak lelakinya berusia tiga tahun sempat memancing dan bersiar-siar bersama keluarga sebelum kedua-duanya lemas di Sungai Telok Mengkuang, Telok Panglima Garang, dekat sini kelmarin.

Kejadian jam 6.40 petang itu berlaku selepas bot dinaiki Hisham Hizir @ Khizir, 42, dan anaknya, Muhammad Shamirul Hisham tiba-tiba terlanggar kayu, menyebabkan Shamirul yang sedang berdiri, terjatuh ke dalam sungai sebelum bapanya pula terjun untuk menyelamatkan kanak-kanak itu.
Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Nordin Manan, berkata bot ketika itu dikemudi isteri mangsa, Rohaya Mohd Yusuf, 37, turut membawa dua anak perempuan mereka, Noor Shamila, 17, dan Noor Aziera, 13.


Bot terlanggar kayu

“Ketika bot bergoyang selepas terlanggar kayu, Shamirul tercampak ke dalam sungai dan Hisham terjun untuk menyelamatkan anaknya, namun dua beranak itu terus tenggelam dan lemas.

Rohaya bersama Noor Shamila dan Noor Aziera berjaya menarik mayat Hisham ke atas bot tidak lama kemudian, namun Shamirul hanyut dibawa arus.

“Gerakan mencari disertai anggota bomba dan penduduk kampung terus dilancarkan dan disambung pagi tadi (semalam) hingga menemui mayat Shamirul, jam 2.15 petang,” katanya, di sini, semalam.
Kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut dan jenazah Hisham sudah dituntut ahli keluar-ganya untuk dikebumikan di Batu 10, dekat sini pagi semalam. Mayat Shamirul pula dihantar ke Hospital Banting untuk bedah siasat.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Banting, Penolong Penguasa Mohd Jaslizad Jalil, berkata mayat Shamirul ditemui sekumpulan nelayan, tersangkut di tebing sungai berdekatan Pangkalan Sri Tanjong, kira-kira dua kilometer dari tempat kejadian.

No comments:

Post a Comment