Search This Blog

Wednesday, October 9, 2013

Dituduh rompak treler bawa muatan syampu

Dituduh rompak treler bawa muatan syampuKeadaan kenderaan yang terperosok di bawah treler akibat kemalangan berkenaan.

SHAH ALAM - Lima lelaki dihadapkan ke mahkamah sesyen di sini semalam, atas pertuduhan melakukan rompakan secara berkumpulan ke atas sebuah treler yang membawa muatan syampu dengan bersenjatakan parang menyebabkan kerugian berjumlah RM49,000 pada Ogos lepas.

Hanafiah Musukutty, 38; KR Nandakumar, 31; T Sukumaran, 32; K Murugan, 30; dan VP Nala, 22, bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Hakim Mohammed Mokhzani Mokhtar.

Hanafiah ialah seorang penganggur, Nandakumar seorang pemandu lori, Sukumaran pengawal keselamatan, Murugan pemandu lori dan Nala seorang kelindan lori.

Mereka didakwa bersama-sama tiga lagi melakukan kesalahan itu ke atas treler bernombor pendaftaran BHS 2556 milik syarikat Ska Transport Sdn Bhd di Lot 4, Jalan Gitar 33/3, Seksyen 33 di sini pada 1.30 pagi 19 Ogos lepas mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.

Mohammed Mokhzani membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 Oktober ini untuk sebutan semula kes.

Semenatar itu, di mahkamah yang  sama, lima lelaki turut didakwa melakukan rompakan berkumpulan ke atas dua warga asing bersenjatakan dua bilah pisau dan sebatang besi menyebabkan kerugian kira-kira RM2,500 pada
bulan lepas.

Mohd Firdaus Mohd Daud, 25, Abdul Manan @ Awis Qurni Zulkefli, 20, Muhammad Raimie Marhalim, 21, Nur Kamaruddin Mat Kari, 28, dan Mohd Idros Omar Mat Hassan, 27, didakwa melakukan perbuatan itu ke atas Tariq Mahmood dan Damianus M Bangga di rumah kongsi tapak projek Jalan Hijau U9/14 Cahaya SPK di sini pada kira-kira 12.30 pagi 25 September lepas mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan.

Mohammed Mokhzani membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 7 November ini untuk sebutan semula kes.

Turut dihadapkan ke mahkamah sama ialah seorang pembantu am yang mengaku tidak bersalah menyebabkan kecederaan parah ke atas seorang rakan wanitanya dengan parang awal bulan ini.

Mohd Zailani Mustapha, 45, dari Pasir Mas, Kelantan didakwa melakukan perbuatan itu terhadap penjaga stor Mazlin Mat Zain, 42, di No 41A, Jalan Kristal K7/K, Seksyen 7 di sini pada 11 malam 1 Oktober lalu mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan denda atau sebatan, jika sabit kesalahan.

Mohammed Mokhzani membenarkan Mohd Zailani diikat jamin RM8,000 dengan seorang penjamin dan kemudiannya menetapkan 7 November  ini untuk sebutan semula kes. - Bernama

No comments:

Post a Comment