Search This Blog

Saturday, October 12, 2013

Disambar api ketika gali perigi


Anggota bomba menyembur air bagi mengawal kandungan gas yang keluar daripada perigi yang digali di halaman rumah Soedibyo di Balikpapan, baru-baru ini. - AGENSI
BALIKPAPAN, Kalimantan Timur - Tiga orang pekerja penggali perigi, cedera parah akibat disambar api selepas tanah yang digali bukan sahaja mengeluarkan air, malah semburan gas yang mudah terbakar.
Kejadian di Balikpapan Selatan itu berlaku apabila tiga pekerja terbabit, M Nur Soleh, 32, Bayu Hendrajaya, 24, dan Misyan, 29, sedang melakukan penggalian perigi di halaman rumah seorang lelaki, Soedibyo.
Mereka yang dipantau oleh ketua pekerja Ambo, 54, melakukan penggalian selama 10 hari selepas dibayar Soedibyo yang mahu mendapatkan sumber air dari tanah untuk kegunaan keluarganya.
Menurut Soedibyo, selepas mencapai kedalaman 74 meter, air bercampur lumpur akhirnya tersembur keluar daripada lubang yang digali.
Katanya, kejayaan menggali perigi itu mendapat perhatian orang kampung yang berpusu-pusu ke rumahnya untuk melihat perigi tersebut.
Namun, tindakan seorang penduduk menyalakan rokok mencetuskan letusan kecil dan menyebabkan api menyambar muka serta badan tiga pekerja terbabit.
"Siasatan bomba mendapati, letusan itu berlaku disebabkan kandungan air yang keluar turut bercampur gas yang mudah terbakar.
"Pihak bomba mengambil masa selama lima jam untuk memadamkan api dan kesemua mangsa yang 30 peratus mengalami luka melecur kini dirawat di Hospital Kanudjoso Djatiwibowo," katanya. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131012/lu_08/Disambar-api-ketika-gali-perigi#ixzz2hTKyBHs7
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment