Search This Blog

Saturday, October 19, 2013

Angka kematian meningkat 172


Tagbilaran: Angka kematian akibat gempa 7.1 magnitud yang melanda tengah Filipina meningkat kepada 172 orang semalam.

Sementara itu, pihak berkuasa memberi amaran jumlah itu mungkin meningkat lagi.
Pulau pelancongan Bohol, tempat pusat gegaran dalam gempa Selasa lalu menyaksikan paling banyak kematian dengan 160 orang terbunuh, menurut pejabat pertahanan awam wilayah berkenaan.

Dua belas lagi yang terbunuh ialah penduduk beberapa pulau lain.


Komander polis Bohol, Dennis Agustin berkata, 22 penduduk pulau itu masih hilang, termasuk lima kanak-kanak yang bermain di tepi air terjun ketika kejadian.


“Tidak mungkin mereka akan ditemui selamat memandangkan hari ini (semalam) masuk hari keempat selepas gempa berkenaan berlaku.

“Kami tidak menjangka mereka akan ditemui dalam keadaan selamat,” katanya.
Agustin juga berkata, beberapa penduduk dipercayai tertimbus dalam tanah runtuh. Ada juga yang dihempap bangunan yang runtuh.

“Kami mungkin memperoleh lebih banyak berita me genai kematian,” katanya kepada media.

Bohol, pulau yang terletak kira-kira 600 kilometer dari Manila dan didiami kira-kira sejuta penduduk, terkenal kerana kecantikan pantainya.

Selain tanah runtuh, gempa berkenaan turut memusnahkan jambatan dan jalan raya serta menumbangkan bangunan.

Kerajaan dan kumpulan bantuan menghantar bantuan ke kawasan yang terjejas tetapi usaha untuk ke tempat berkenaan terhalang akibat kemusnahan jambatan dan jalan raya.

Sebahagian besar penduduk Bohol menumpang di khemah kerana bimbang gegaran selepas gempa boleh menyebabkan rumah mereka runtuh.

No comments:

Post a Comment