Search This Blog

Wednesday, October 9, 2013

5 dituduh rompak syampuShah Alam: Lima lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen semalam atas kesalahan melakukan rompakan berkumpulan menggunakan parang ke atas trailer membawa syampu rambut dianggarkan bernilai RM49,000, dua bulan lalu.

Kelima-lima lelaki itu, Hanafiah Musukuty, 38, K R Nandakumar, 31, T Sukumaran, 32, K Murugan,30 dan V P Nala, 22. Hanafiah tidak bekerja manakala Nandakumar dan Murugan masing-masing pemandu lori, Nala seorang kelindan lori manakala Sukumaran, pengawal keselamatan. Mengikut pertuduhan, mereka didakwa bersama tiga lagi yang sudah dihadapkan ke mahkamah sebelum ini didakwa melakukan kesalahan itu ke atas trailer syarikat Ska Transport Sdn Bhd.


Perbuatan mereka itu didakwa dilakukan di Lot 4, Jalan Gitar 33/3, Seksyen 33 pada jam 1.30 pagi, 19 Ogos lalu. Sementara itu dalam prosiding sama, lima lelaki turut mengaku tidak bersalah di mahkamah sama atas kesalahan melakukan rompakan berkumpulan dengan menggunakan dua pisau dan besi terhadap dua pekerja kontrak di rumah kongsi tapak projek di Cahaya SPK, bulan lalu.

Mereka adalah Muhd Firdaus Mohd Daud, 25, Abdul Manan @ Awis Qurni Zulkefli, 20, Muhammad Raimie Marhalim, 21, Nur Kamaruddin Mat Kari, 28 dan Mohd Idros Omar Mat Hassan, 27.


Mereka didakwa melakukan perbuatan itu terhadap Tariq Mahmood, warga Pakistan dan Damianus Mbangga, warga Indonesia jam 12,30 pagi pada 25 September lalu.


Dalam kejadian itu, mereka mengambil komputer riba, empat telefon bimbit dan wang tunai RM1,000 dengan nilai keseluruhan kerugian RM2,500.

Bagi kedua-dua kesalahan itu, semua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan. Hakim M Bakri Abd Majid menetapkan wang jaminan bagi semua tertuduh masing-masing RM10,000 dan seorang penjamin. Pendakwaan kes dikemukakan Timbalan Pendakwa Salwa Asmary Abdul Rahim.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/5dituduhrompaksyampu/Article/index_html#sthash.YIp7BgMt.dpuf

No comments:

Post a Comment