Search This Blog

Thursday, October 3, 2013

11 wanita termasuk mak nyah ditahan

11 wanita termasuk mak nyah ditahanWarga asing yang dipercayai memberikan perkhidmatan seks di rumah urut dibawa ke Pejabat Imigresen Pulau Pinang.

PERAI - Seorang mak nyah antara yang dicekup Jabatan Imigresen Pulau Pinang dalam Ops Bersepadu 6P yang dijalankan di sekitar Seberang Perai dan Georgetown, di sini, kelmarin.

Ketua Bahagian Penguatkuasaan Pulau Pinang, Basri Othman berkata, kesemuanya 11 wanita warga asing termasuk seorang mak nyah berumur di antara 20 hingga 35 tahun itu ditahan di sebuah hotel bajet dan lima pusat urut melalui dua operasi berasingan.

“Operasi pertama kira-kira jam 1 pagi melibatkan sebuah hotel bajet di Georgetown di mana tiga warga Vietnam dan seorang warga China ditahan dipercayai menawarkan perkhidmatan seks kepada pelanggan.

“Operasi diteruskan pada jam 7 malam di mana lima premis rumah urut diserbu dan menahan lima warga Thailand, seorang warga China dan seorang warga Indonesia.

“Kesemua ditahan di bawah Seksyen 39(B) Akta Imigresen 1959/1963 kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial untuk bekerja di negara ini,” katanya ketika ditemui di Pejabat Imigresen di Seberang Jaya.

Beliau berkata, risikan telah dibuat sejak sebulan lalu berdasarkan aduan orang ramai dan penyamaran juga  dilakukan pegawai penguat kuasa.

“Seramai 25 penguat kuasa termasuk lapan penguat kuasa majlis perbandaran menyertai operasi ini.

“Ada juga beberapa premis yang diserbu menjalankan perniagaan tanpa lesen. Keterangan mereka yang ditahan akan direkodkan sebelum tindakan selanjutnya diambil,” katanya.

No comments:

Post a Comment