Search This Blog

Saturday, October 12, 2013

10 maut hospital terbakar

10 maut hospital terbakarAnggota bomba berusaha menyelamatkan mangsa kebakaran di hospital Fukuoka selatan Jepun, semalam. (gambar kecil), anggota bomba menggunakan tangga untuk memadamkan kebakaran. Tokyo: Satu kebakaran berlaku di sebuah hospital di selatan Jepun awal pagi semalam, mengorbankan 10 orang.

“Lapan pesakit dan dua kakitangan hospital maut dalam kebakaran, yang berlaku di daerah Fukuoka,” kata polis.
Kebakaran dilaporkan bermula di tingkat bawah bangunan empat tingkat pada jam 2.20 pagi (waktu tempatan) dan mengambil masa dua jam untuk dipadamkan.


Laporan berkata, sekurang-kurangnya 17 orang berada di dalam hospital ortopedik itu apabila kebakaran bermula, termasuk pesakit warga tua.

“Punca kebakaran masih belum dikenal pasti,” kata seorang pegawai polis.

Seorang saksi memberitahu media tempatan, bahawa berkata tingkat bawah hospital ‘marak dengan api dan dipenuhi asap. Kawasan di mana katil ditempatkan kelihatan terbakar’.

Terdedah kepada asap

Ketika sidang media, seorang pegawai stesen bomba memberitahu media: “Kami bertungkus lumus memadamkan api untuk menyelamat nyawa, namun ia situasi sukar.
“Kami menerima berita kebakaran terlalu lewat dan tiada cubaan (kakitangan) untuk memadam api lebih awal.

“Pesakit terdedah kepada asap kerana pintu penghadang api dibiarkan terbuka. “Kami akan mula menyiasat punca kebakaran,” katanya.

Sekurang-kurangnya lima lagi cedera akibat kebakaran, kata pegawai dengan beberapa mangsa dilaporkan kritikal. - AP

No comments:

Post a Comment