Search This Blog

Thursday, September 26, 2013

Tak cukup licik

Foto
SHUKRI (kanan) menunjukkan barang yang dirampas dalam kes samun pada sidang media tangkapan dan rampasan kes samun dalam rumah di Ibu Pejabat Polis Kontijen Selangor, semalam.
Shah Alam: Bagi mendapatkan wang mudah, sepasang adik-beradik termasuk seorang pelajar sebuah kolej swasta memilih melakukan kerja ‘lebih masa’ bersama lima individu lain untuk melakukan samun bersenjata dengan mensasarkan wanita sekitar negeri ini dan beberapa negeri lain sejak setahun lalu.
Namun, kelicikan mereka yang menggunakan parang untuk menakutkan mangsa berakhir apabila dicekup sepasukan pegawai dari Bahagian Jenayah Berat (D9) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor dengan kerjasama Bahagian Siasatan Jenayah (BSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang di sebuah hotel di ibu negara kira-kira jam 11.30 pagi kelmarin.

Mereka yang biasanya menaiki kereta ketika melakukan jenayah menyasarkan wanita yang berada di kawasan rumah pada waktu pagi sebelum menyerbu dan mengacukan parang serta mengikat mangsa sebelum melarikan barangan berharga.


Ketua Polis Selangor Datuk Mohd Shukri Dahlan berkata, siasatan polis mendapati suspek berusia 19 hingga 31 tahun itu mempunyai kaitan dengan 302 kes samun menggunakan modus operandi sama di sekitar negeri ini dan beberapa lagi kes di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor sejak setahun lalu.


Semua suspek ditahan sejurus polis menerima laporan daripada seorang suri rumah berusia 30 tahun yang disamun di hadapan rumahnya di Taman Rimbun Hijau, Country Height, Kajang, pagi kelmarin.

No comments:

Post a Comment