Search This Blog

Sunday, September 22, 2013

Rombongan hantar jemaah haji kemalangan

Oleh SAHARUDIN MUSTHAFA
JAKARTA 1 Okt. - Kepulangan satu rombongan daripada menghantar jemaah haji di asrama haji di Indramayu, Jawa Barat, berakhir dengan tragedi menyayat hati selepas sebuah lori pikap yang membawa mereka dilanggar kereta api, menyebabkan 13 orang terkorban.
Selain jumlah yang terkorban itu, lapan penumpang lain pula dilaporkan cedera dalam kecelakaan jalan raya yang berlaku di Desa Jengkok, Kertasemaya, daerah Indramayu, Jawa Barat hari ini.
Kemalangan tersebut berlaku pada pukul 10.26 pagi waktu tempatan di lintasan kereta api tidak berpalang.
Biarpun tidak berpalang, namun stesen kereta api tersebut kata jurucakap Syarikat Keretapi Indonesia, PT KAI Daop 3 Cirebon, Eko Budiyanto, dilengkapi papan tanda dan lampu isyarat sebagai panduan kepada pemandu lain bahawa ada kereta api yang akan melintas.
Sementara itu, pihak polis memberitahu wartawan, kemalangan berlaku disebabkan oleh kelalaian pemandu lori pikap tersebut mematuhi undang-undang jalan raya.
Pemandu lori pikap itu kata jurucakap polis, melanggar lampu isyarat yang sedang menyala ketika sebuah kereta api sedang melintas.
Ketika kejadian, kereta api Argo Dwipangga yang melanggar lori pikap itu dalam perjalanan dari Jakarta menuju Solo. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131002/lu_08/Rombongan-hantar-jemaah-haji-kemalangan#ixzz2gZx1e1mz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment