Search This Blog

Thursday, September 26, 2013

Mekanik mengaku tidak salah pukul kepala ibu

Mekanik mengaku tidak salah pukul kepala ibuTertuduh keluar dari mahkamah selepas hadir untuk dituduh, semalam.

KOTA BHARU - Seorang mekanik dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini, semalam atas tuduhan memukul kepala ibunya, 17 September lalu.

Tan Choon Siang, 40, bagaimanapun, menafikan tuduhan itu, sebaliknya dia mengaku hanya memenuhi permintaan ibunya supaya dipukul.

“Saya hanya menuruti perintah dan ajaran agama. Ibu saya meminta saya memukul kepalanya dengan bersaksikan tuhan, jadi, saya pun pukul,” katanya.
Tertuduh didakwa dengan niat mencederakan Leng Si Eng, 80, dengan kayu buluh bermata besi di alamat Taman Pendek, Jalan Salor di sini, pada jam 2.30 pagi.

Tuduhan dibuat mengikut Seksyen 324 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara yang boleh sampai tiga tahun atau dengan denda atau dengan sebat atau mana-mana dua daripada seksaan itu.

Menurut Choon Siang, sebelum kejadian dia dipanggil ibunya dan disuruh memukul wanita itu. Katanya sebagai anak, dia hanya mematuhi suruhan ibunya itu berlandaskan ajaran agama.

Namun, selepas kejadian itu, ibu Choon Siang membuat laporan polis menyebabkan lelaki tiga anak itu ditahan polis sehari selepas kejadian.

Pada prosiding semalam, Timbalan Pendakwa Raya negeri, Noor Dayana Mohamad menawarkan jaminan RM10,000, tetapi, mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sejumlah RM4,000 dengan syarat jaminan
itu dibuat ibu atau bapa tertuduh sahaja.

Kes disebut di hadapan Majistret, Nik Habri Muhamad. Sebutan semula ditetapkan pada 24 Oktober depan.

No comments:

Post a Comment