Search This Blog

Sunday, September 1, 2013

Mayat mangsa lemas ditemui

Mohd Muslim Ibrahim
Mohd Muslim Ibrahim

MACHANG - Seorang kanak-kanak yang dikhuatiri lemas di Sungai Kelantan, dekat Kampung Maka, Joh Khamis lalu ditemui mati lemas kira-kira jam 10.45 pagi, semalam.

Ketua Polis Daerah Machang, DSP Che Malek Bedot berkata, mayat Mohd Muslim Ibrahim, 12 ditemui penduduk kampung tersangkut di Rumah Pam Pengairan Kemubu, dekat sini kira-kira  10 kilometer dari tempat kejadian.

Katanya,  operasi mencari dan menyelamat tersebut diteruskan  pada jam 8 pagi, semalam selepas dihentikan kira-kira pukul 7 petang, kelmarin.

“Operasi mencari  pada hari ketiga ini diteruskan sejak jam 8 pagi ini (semalam)  dengan melibatkan 70 anggota keselamatan termasuk Bomba, Bomba Sukarela, Jabatan Pertahanan Awam  dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Sahabat Keselamatan Tanah Merah/Machang/Jeli.

“Kira-kira jam 10.45 , kami mendapat maklumat mangsa ditemui oleh pekerja  pam pasir yang juga saudara mangsa di Rumah Pam Pengairan Kemubu. Terima kasih kepada semua pihak yang membantu menjayakan operasi mencari dan menyelamat ini termasuk orang awam ,” katanya.

Che Malek, mayat mangsa dihantar ke Hospital Machang untuk bedah siasat sebelum diserahkan kepada keluarga.

Mohd Muslim dikatakan hanyut dibawa arus deras selepas mandi di Sungai Kelantan  bersama tiga rakan yang lain berdekatan rumahnya kira-kira jam 1 petang, Khamis lalu.

Murid tahun enam Sekolah Kebangsaan Sungai Bagan itu dikatakan tidak pandai berenang sekalipun selalu mandi sungai bersama rakan-rakan.

Pada perkembangan yang sama, Che Malek meminta orang ramai memantau pergerakan anak-anak terutamanya yang masih kecil bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini.

Katanya, sekalipun  tinggal berdekatan sungai dan anak-anak sudah biasa dengan kawasan tersebut, ibu bapa atau orang dewasa perlu mengawasi mereka bagi menjaga keselamatan.

No comments:

Post a Comment