Search This Blog

Sunday, September 29, 2013

Maut paramotor terhempas

Pelabuhan Klang: Seorang lelaki yang menyertai pertandingan Paramotor Precision International sempena sambutan 103 tahun Majlis Perbandaran Klang (MPK) maut pada hari ulang tahunnya ke-35 selepas paramotor dikendalinya terhempas di Kawasan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), di sini, semalam.
Difahamkan, Kamarul Arissin Lo yang bekerja sebagai jurujual serta berasal dari Sarawak aktif menyertai pertandingan paramotor dan pernah menyertai pelbagai acara peringkat antarabangsa.

Pengarah Komunikasi dan Pengaduan Awam MPK Norfiza Mahfiz dalam kenyataan media yang dikeluarkan semalam berkata, mangsa tinggal di Kajang dan menyertai pertandingan itu secara perseorangan.
“Dalam kejadian jam 9.30 pagi, paramotor dikendalikan mangsa dipercayai mengalami kerosakan sebelum terhempas di kawasan PKFZ.

“Kejohanan diselaraskan MPK serta paraglider.com dan taklimat pertandingan serta keselamatan juga diberi sebelum peserta berlepas,” katanya. Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang Selatan Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop berkata, pihaknya menerima maklumat mengenai kemalangan itu, jam 11 pagi.

“Mangsa yang menyertai pertandingan itu secara individu dipercayai terhempas jam 9.30 pagi sebelum meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di kaki dan patah leher, selain beberapa kesan kecederaan di badan.
Foto
JENAZAH mangsa dibawa keluar selepas proses bedah siasat.
“Kita mengklasifikasikan kejadian itu sebagai mati mengejut (SDR) dan jenazah mangsa dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang untuk bedah siasat,” katanya.

Mangsa meninggalkan seorang balu, Siti Zaleha Shariff, 35, dan tiga anak iaitu seorang lelaki berusia 10 tahun dan dua anak perempuan berusia lapan dan tiga tahun.
Sementara itu, suasana di perkarangan HTAR kelihatan suram dengan kehadiran rakan dan ahli keluarga arwah yang masih menanti laporan bedah siasat untuk menuntut jenazah bagi urusan pengebumian.
Artikel ini disiarkan pada : 2013/09/29

No comments:

Post a Comment