Search This Blog

Thursday, September 26, 2013

Laporan palsu: Inspektor,lans koperal mohon bicara

Laporan palsu: Inspektor,lans koperal mohon bicaraMohd Daniel meninggalkan pekarangan Mahkamah Majistret Parit selepas selesai pertuduhan.

PARIT - Dua polis mohon dibicarakan atas pertuduhan membuat laporan palsu membabitkan seorang penjual mercun dan rokok seludup, Ogos tahun lalu, di Mahkamah Majistret Parit, semalam.

Tertuduh, Inspektor Mohd Shahrul Nizam Kaswadi, 29, dan Lans Koperal Mohd Daniel Chris Iman Raynold, 31, masing-masing bertugas di Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah Perak Tengah, didakwa melakukan kesalahan itu di Ibu Pejabat Polis Daerah Perak Tengah, kira-kira jam 1.12 pagi, 8 Ogos 2012.

Majistret Siti Hafiza Jaafar kemudian membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin dan kes berkenaan akan dipindahkan ke Mahkamah Ipoh untuk dibicarakan bersama bagi sebutan semula kes, 23 Oktober ini.

Terdahulu, Pendakwa Raya SPRM, Yang Ah Lay menawarkan jaminan RM5,000, bagaimanapun, peguam Kulvinder Singh mohon dikurangkan dengan alasan dua tertuduh terbabit sudah berkeluarga.

Menurut Kulvinder, tertuduh pertama, Inspektor Mohd Shahrul Nizam digantung kerja dan tidak mempunyai pendapatan, manakala isterinya suri rumah selain perlu menanggung ibu dan adik berusia 16 tahun kerana ayahnya sudah meninggal dunia.
Tertuduh kedua, Lans Koperal Mohd Daniel Chris pula berkhidmat dengan pasukan polis selama 11 tahun dan mempunyai tiga anak berusia 5, 6, dan 12 tahun juga digantung kerja menyebabkan mereka mempunyai masalah kewangan.

Pada 20 September lalu, dua tertuduh terbabit mengaku tidak bersalah menerima suapan RM2,200 daripada seorang penjual mercun dan rokok seludup, Rosnizal Badri Shah di Mahkamah Sesyen, Ipoh.

No comments:

Post a Comment