Search This Blog

Thursday, September 26, 2013

Cari mayat, bom di pusat beli-belah


2013/09/26
Nairobi: Tentera Kenya dan pekerja penyelamat memulakan usaha mencari mayat dan jerangkap samar, di sebuah pusat beli-belah di ibu negara Kenya selepas kepungan empat hari menyebabkan 67 terbunuh, manakala berpuluh lagi masih hilang.

Penyelamat memakai topeng muka, manakala sebilangan askar menggunakan penutup mulut bagi mengelak bau busuk di pusat beli-belah Westgate, antara gedung terkemuka di Nairobi yang sebahagian besarnya runtuh akibat letupan dan kebakaran.
Presiden Uhuru Kenyatta mengumumkan pertumpahan darah 80 jam berakhir semalam dengan 61 orang awam dan enam askar maut.

63 masih hilang

Polis berkata, angka kematian dijangka meningkat, manakala Palang Merah Kenya menyatakan 63 masih hilang.

Di Kenya, bendera dikibarkan separuh tiang bagi tempoh berkabung tiga hari.
Ketua perkhidmatan awam Kenya, Francis Kimemia, berkata pakar forensik dari Amerika, Britain dan Israel membantu penyiasat Kenya.
Seorang wartawan AFP di luar pusat beli-belah Westgate yang dipenuhi kesan peluru melaporkan anjing pengesan digunakan untuk mencari bahan letupan serta mangsa yang tertimbus di celah runtuhan bangunan.

“Mereka memeriksa bahan letupan yang mungkin tertinggal, “ kata sumber sambil menambah robot kawalan jauh turut digunakan.

Dalam kejadian empat hari lalu dan paling buruk dalam sejarah Kenya, militan menyerbu tingkat empat bangunan pusat beli-belah milik Israel itu, melepaskan tembakan rambang menggunakan senjata automatik dan melempar bom.

Warga asing turut maut

Antara yang terkorban termasuk anak saudara presiden, warga asing iaitu enam rakyat Britain, dua Kanada, dua wanita Perancis, dua rakyat India dan masing-masing seorang wanita Belanda, warga Afrika Selatan, China dan Korea Selatan.

Lima penyerang maut, manakala 11 suspek ditahan.

Kumpulan itu berkata, serangan dilakukan sebagai balas dendam berikutan tindakan ketenteraan Kenya ke atasnya.
AP

No comments:

Post a Comment