Search This Blog

Friday, August 2, 2013

Rela benarkan anak kahwin


Rela benarkan anak kahwin


Rela benarkan anak kahwin Khatijah merayu anaknya, Syuhaida pulang ke pangkuan keluarga menjelang ketibaan Syawal ini.

PUCHONG – “Mama rayu kakak pulanglah ke rumah, kalau ada masalah kita boleh bincang, malah mama benarkan kalau betul kakak hendak kahwin,” demikian rintih seorang ibu, Siti Khatijah Abdullah, 48.

Anak sulungnya, Nurul Syuhaida Ramli, 20, dikatakan tidak pulang ke rumahnya di Puchong Permai sejak 1 Ramadan lalu.

Khatijah berkata, dalam tempoh berbaki beberapa hari lagi sebelum kedatangan Syawal, jauh disudut hatinya mengharap anak yang dikasihinya itu pulang ke pangkuan keluarga dan menyambut hari raya bersama-sama.

Katanya, pada hari anak sulungnya itu disedari hilang, anaknya ada meninggalkan sekeping nota meminta Khatijah tidak mencarinya.

Kehilangan Nurul Syuhaida disedari Khatijah kira-kira jam 4.30 pagi, 9 Julai lalu dan selepas itu dia gagal dikesan meski cuba dihubungi beberapa kali.

“Sejak dia hilang, saya mengambil cuti tanpa gaji, mencarinya di merata-rata tempat termasuk di rumah rakannya,” katanya.

Menurutnya, dia juga ada ke rumah teman lelaki anaknya namun remaja terbabit mendakwa sudah putus hubungan dengan Syuhaida.

Dakwanya, Syuhaida dipercayai meninggalkan rumah kerana tertekan apabila tidak dibenarkan berkahwin dengan teman lelakinya.

“Bukan saya tidak mengizinkan dia berkahwin, tetapi umurnya masih muda malah teman lelakinya juga masih belajar.

“Tetapi sekarang, saya rayu dia pulang, kalau dia hendak kahwin saya benarkan, tidak tahu dia akan bertindak sebegini,” katanya.

Sehubungan itu, mereka yang mempunyai maklumat diminta menghubungi Khatijah di talian 011-23028626.

No comments:

Post a Comment