Search This Blog

Sunday, August 4, 2013

Penyamun acu pedang ke leher


Georgetown: Tindakan dua sahabat menyamun sebuah kedai 24 jam menggunakan pedang membawa padah apabila dicekup polis ketika cuba melarikan diri di Jalan Todak 2, Seberang Jaya, Seberang Prai Tengah (SPT), dekat sini, Khamis lalu.

Dalam kejadian jam 5.30 pagi, dua suspek berusia 18 tahun bersenjatakan pedang dan memakai topi keledar meluru masuk ke kedai yang ketika itu ada seorang pekerja wanita berusia 20-an.


Jurucakap polis berkata, seorang suspek turut membawa sebatang cota dan mereka mengambil telefon bimbit mangsa serta mengacukan pedang ke lehernya.

Katanya, bimbang dicederakan, mangsa menyerahkan wang tunai RM60 di dalam laci kepada suspek dan ketika melarikan diri, suspek turut mengambil beberapa kotak rokok bernilai RM300.


“Bagaimanapun, ketika melarikan diri, sebuah kereta polis dari Unit Kereta Peronda (MPV) melalui kawasan itu dan suspek berjaya ditahan selepas dilihat berada dalam keadaan mencurigakan.


“Suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Prai Tengah (IPDSPT) dan siasatan mendapati kedua-duanya tidak bekerja serta tiada rekod jenayah lampau manakala keputusan ujian saringan air kencing adalah negatif,” katanya.

Menurutnya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 395/397 Kanun Keseksaan iaitu samun berkawan menggunakan senjata dan sabit kesalahan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun atau sebatan atau kedua-duanya.

No comments:

Post a Comment