• Maznah diremanMaznah (kanan) ketika di Mahkamah Majistret Segamat, semalam.
 1 / 1 
SEGAMAT - Wanita yang mencetuskan kontroversi menerusi video '1  Hari Di Hari Raya' yang disiarkan di YouTube di internet direman bermula semalam hingga hari ini.

Tahanan reman ke atas Maznah Mohd Yusof, 38, yang turut dikenali sebagai Chetz Yusof dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Segamat Mohd Anuar Ostadi di sini, semalam.

Pegawai Penyiasat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Segamat, Inspektor Osthman Mantaha memohon tempoh tahanan reman selama empat hari, namun peguambela Maznah, G Visvanathan membantah dengan alasan anak guamannya sudah ditahan di Bukit Aman sejak kelmarin.

Dia dibawa oleh sepasukan anggota IPD Segamat ke mahkamah majistret di sini pada jam 10 pagi semalam.

Polis menahannya selepas didakwa membuat video kontroversi menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama tiga ekor anjing dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan.

Ia berikutan satu laporan polis yang dibuat oleh orang awam berkaitan klip video terbabit di IPD Segamat pada 30 Julai lalu.

Dalam klip video yang berdurasi 1 minit dan 44 saat itu menunjukkan seorang individu memakai baju Melayu hitam membasuh kaki anjingnya, kemudian seolah-olah mengambil wuduk dengan membasuh kakinya pula dan mengelap anjingnya sebelum menyediakan kuih raya untuk tiga ekor anjing itu.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Segamat Superintenden Mohd Kamil Sukarmi berkata, pengadu yang juga peniaga berusia 23 tahun buat satu laporan polis pada 30 Julai di IPD Segamat kerana tidak berpuas hati dengan Maznah.

“Pengadu membuka laman sosial Facebooknya di kediamannya di sekitar daerah ini pada jam 10 pagi, 30 Julai lalu.

“Pengadu melihat klip video mengandungi rakaman orang berwuduk disamakan dengan membersihkan anjing dan berlatarbelakangkan laungan takbir raya. Pengadu kemudiannya buat laporan polis kerana hina agama Islam,” katanya.

Kes disiasat mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 298A Kanun Keseksaan.