Search This Blog

Sunday, August 4, 2013

Jual diesel: KPDNKK tahan lori 3 tan

Mohd A Aruwan Ab Aziz
Mohd A Aruwan Ab Aziz

KUANTAN - Sebuah lori tiga tan ditahan kerana disyaki terlibat dalam sindiket mencuri diesel bersubsidi dan menjualnya secara haram di negeri ini.
 
Lori itu ditahan dalam operasi pihak penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Pahang semalam, selepas intipan sejak setahun lepas.
 
Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Pahang Mohd A. Aruwan Ab Aziz berkata operasi itu dijalankan ekoran laporan mengenai gangguan bekalan diesel di beberapa tempat di negeri ini.
 
Beliau berkata lori itu diubahsuai dengan tangki khas berkapasiti 8,000 liter khusus untuk kegiatan mencuri diesel subsidi dari stesen-stesen minyak sekitar Kuantan dan menjualnya kepada pihak industri dengan harga yang lebih tinggi.
 
"Kami sudah lama intip pergerakan lori ini...lebih setahun lori itu berada dalam senarai lori-lori yang disyaki terlibat dalam sindiket ini cuma dalam  tempoh itu lori terbabit hilang sekejap dan kami dapati ia muncul semula dalam dua minggu lepas," katanya kepada pemberita di sini semalam.  
 
Beliau berkata dalam tempoh Januari hingga 30 Julai lepas, KPDNKK Pahang berjaya membongkar 13 kes mencuri diesel dengan jumlah sitaan 26,229 liter diesel bernilai RM47,213.71.  - Bernama

No comments:

Post a Comment