Search This Blog

Tuesday, July 30, 2013

Rakyat Malaysia didakwa 'bisnes' dadahJAKARTA - INDONESIA. Seorang rakyat Malaysia yang telah dijatuhi hukuman mati kerana kesalahan dadah dan sedang ditahan di Penjara Cipinang, Jakarta Timur, didakwa masih meneruskan perniagaan dadah dari dalam penjara.
 
Dia dijatuhi hukuman mati oleh mahkamah pada tahun 2012 setelah didapati bersalah mengedar 350 kilogram dadah dan semasa ditahan dalam penjara, dia dikatakan mempunyai lima buah telefon bimbit.
 
Dia didakwa melakukan perniagaan dadah itu bersama seorang banduan yang sedang menjalani hukuman penjara empat setengah tahun di penjara itu dan lima suspek lain, media tempatan melaporkan pada Selasa.
 
Berikutan penangkapan ketujuh-tujuh mereka, polis merampas 10.576 kilogram syabu dan 500 biji pil ekstasi daripada mereka, yang dianggarkan bernilai Rp22 bilion.
 
Berita penglibatan rakyat Malaysia itu menyusul kontroversi tentang skandal perniagaan dadah dari dalam Penjara Cipinang  yang menjadi perhatian media tempatan sejak beberapa hari lalu.
 
Kontroversi itu tercetus selepas seorang model majalah dewasa Vanny Rossyane mendedahkan kepada wartawan bahawa beliau sering berkunjung ke Penjara Cipinang untuk mengadakan hubungan seks dengan seorang banduan yang juga kekasihnya dan mereka bebas mengambil dadah di dalam penjara itu. - Bernama

No comments:

Post a Comment