Search This Blog

Sunday, August 4, 2013

Cabar pihak berkuasa


Petaling Jaya: Seorang peniaga mengamuk dan cuba menyerang anggota imigresen kerana marah apabila pekerjanya yang tidak memiliki permit kerja ditahan di Mentari Court, di sini, kelmarin.

Malah, anggota polis Unit Rondaan Bermotosikal (URB) dari Balai Polis Sungai Way yang bergegas ke tempat kejadian turut diserang suspek yang hilang kawalan sebelum dia ditahan, jam 6 petang.


Menurut sumber, kejadian berlaku ketika Jabatan Imigresen Selangor mengadakan operasi di sekitar Mentari Court, jam 4 petang.

“Dalam operasi itu, pegawai imigresen memeriksa kedai cuci kereta, gunting rambut, restoran dan kedai telefon bimbit.


“Bagaimanapun, seorang peniaga yang mengupah pekerja warga asing tanpa permit tidak berpuas hati apabila pekerjanya ditahan pihak berkuasa,” katanya.


Sumber berkata, lelaki itu yang gagal mengawal kemarahan turut memaki-hamun anggota imigresen, menyebabkan keadaan menjadi tegang.

“Bimbang kejadian tidak diingini berlaku, mereka menghubungi polis untuk meminta bantuan, namun suspek yang berang naik ke atas bumbung sebuah kereta dan memaki hamun polis pula.


“Malah, polis yang cuba menenangkannya turut diserang, namun hasil kecekapan pihak berkuasa, dia berjaya ditenangkan sebelum ditahan dan dibawa ke Balai Polis Sungai Way untuk tindakan lanjut,” katanya.

Timbalan Penolong Pengarah Operasi Jabatan Imigresen Selangor Othman Montil berkata, dalam operasi itu pihaknya menahan sembilan lelaki dan seorang wanita warga asing berusia 19 hingga 55 tahun.


“Kita menahan enam lelaki warga Bangladesh, tiga lelaki warga Indonesia dan seorang wanita Indonesia.


“Hasil pemeriksaan, semua mereka tidak mempunyai pasport. Ketika serbuan itu juga, berlaku adegan cabar mencabar namun berjaya ditenangkan polis,” katanya.

No comments:

Post a Comment