Search This Blog

Sunday, August 4, 2013

Bot terbalik dipukul ombak


Kota Tinggi: Operasi mencari dan menyelamat 40 mangsa bot pancung yang karam di kedudukan 12.7 batu nautika Tanjung Siang, Sedili Besar, di sini, malam Khamis lalu, masih giat dijalankan.

Bot pancung itu membawa 44 warga Indonesia dan dikatakan bergerak pada jam 7 malam Khamis lalu, sebelum karam, menyebabkan semua penumpang tercampak.


Ketua Penguatkuasa Daerah Maritim Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Tanjung Sedili Komander Maritim Amran Daud berkata, pihaknya menerima maklumat daripada nelayan Tanjung Sedili berhubung penemuan tiga mangsa oleh nelayan tempatan, jam 12 tengah hari kelmarin.

Berikutan itu, katanya, Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Johor menggerakkan sebuah kapal dan dua bot laju dari Tanjung Sedili untuk operasi mencari dan berjaya menyelamatkan seorang mangsa, jam 1 tengah hari kelmarin.


“Siasatan awal mendapati, bot pancung itu dinaiki 44 warga Indonesia dan terbalik dipukul ombak besar jam 10 malam Khamis lalu. “Ketika ditemui, empat mangsa dalam keadaan kesejukan dan badan mereka hampir 40 peratus melecur sebelum dibawa ke Hospital Kota Tinggi untuk rawatan,” katanya.


“Empat mangsa diselamatkan adalah Edey Muliadi, 26; Mustapa Ali, 31; Tajul Abdullah, 31, dan Saiful Bahari Nur, 34, semuanya warga Indonesia,” katanya.

Menurutnya, usaha mengesan mangsa diteruskan membabitkan dua kapal, empat bot serta dua helikopter APMM, Tentera Udara Diraja Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia dan polis marin.

No comments:

Post a Comment