Search This Blog

Tuesday, July 30, 2013

Tumpahan minyak jejas kawasan pelancongan ThailandSEBUAH kapal kelmarin membersihkan sisa tumpahan minyak di pantai wilayah Rayong yang kini mula menjejaskan kawasan pelancongan terkenal seperti Ao Prao di Pulau Koh Samet, Thailand.


BANGKOK - Tumpahan minyak daripada saluran minyak mentah di Teluk Thailand pada hujung minggu lalu telah menjejaskan kawasan pelancongan di negara ini, kata firma PTT Global Chemical Pcl semalam.
Kira-kira 50,000 liter minyak mentah tumpah ke laut pada Sabtu lalu yang meliputi kawasan sekitar 20 kilometer dari pantai Rayong, tenggara Bangkok.
"Tumpahan minyak telah sampai di pantai Ao Prao, Pulau Koh Samet," kata PTT Global Chemical Pcl dalam satu kenyataan.
Mereka menganggarkan terdapat sekitar 5,000 liter sisa minyak yang perlu dibersihkan.
Pulau Koh Samet terkenal kerana memiliki pantai berpasir putih yang menjadi tumpuan pelancong tempatan dan luar negara.
Gabenor wilayah Rayong, Wichit Chartpaisit berkata, sekitar 200 anggota tentera telah dikerah untuk membantu membersihkan tumpahan itu dan 300 lagi tentera sebagai sokongan.
Tambah Chartpaisit, operasi tersebut akan mengambil sedikit masa tanpa memberikan butiran lanjut.
PTT Global Chemical Pcl merupakan sebahagian daripada firma tenaga terbesar, PTT Pcl yang dikawal oleh kerajaan Thailand.
Pada tahun 2009, sebuah lagi anak syarikat PTT Pcl, PTT Exploration dan Production Pcl pernah terlibat dalam insiden penggerudian persisir pantai terburuk di Australia.
Kejadian itu menyebabkan beribu- ribu gelen minyak mentah tumpah ke laut selepas sebuah telaga minyak rosak akibat meletup. - Reuters


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0730&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_07.htm#ixzz2aVnJ1RRX 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment