Search This Blog

Wednesday, July 24, 2013

Syabu RM1.8 juta dirampas

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM


ABD. AZIZ (dua dari kanan ) bersama para pegawainya menunjukkan dadah jenis syabu bernilai RM1.8 juta pada sidang akhbar di Alor Setar semalam.


ALOR SETAR – Taktik menyorok syabu bernilai RM1.8 juta dalam beg bimbit yang diletakkan bersama lipatan pakaian dalam bagasi gagal apabila berjaya dihidu Jabatan Kastam Diraja Malaysia di Pulau Langkawi baru-baru ini.
Modus operandi itu dikesan apabila pihak berkuasa menemui sebuah bagasi biru yang ditinggalkan di Jeti Kuah pada pukul 4.30 petang Sabtu lalu.
Pengarah Kastam Kedah, Datuk Abd. Aziz Abdul Latif berkata, bagasi itu ditinggalkan pemiliknya bagi mengelak melalui mesin pengimbas.
Katanya, pihaknya mengesan beg bimbit yang kelihatan nipis tetapi dalam keadaan mencurigakan dan setelah diperiksa, ia berisi dua bungkusan hitam dipercayai syabu.
“Kedua-dua bahagian dalam beg bimbit dikoyak bagi menyorok dua bungkusan hitam berisi hablur kristal disyaki syabu seberat 4.295 kilogram (kg) yang dianggarkan bernilai RM816,050,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Tambahnya, pihaknya sedang mengesan pemilik beg terbabit menerusi kamera litar tertutup di kawasan pemeriksaan kastam di jeti tersebut.
Menurut Abd. Aziz, pada Ahad lepas pula pihaknya menahan seorang lelaki warga Afrika Selatan yang disyaki cuba menyeludup syabu seberat 5.3kg dianggarkan bernilai RM1 juta di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi pada pukul 9 malam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0724&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_06.htm#ixzz2Zxy4cShJ 
Hakcipta terpelihara 

No comments:

Post a Comment