Search This Blog

Monday, July 15, 2013

Ribut Soulik landa China

Ribut Soulik landa China

Anggota keselamatan berusaha mengalihkan pokok selepas berlaku puting beliung di seluruh Taiwan, semalam.
BEIJING - Puting beliung kuat melanda tenggara China semalam menyebabkan ratusan ribu penduduk di wilayah pesisir pantai dikerah berpindah sehari selepas membadai utara Taiwan menyebabkan sekurang-kurangnya dua maut dan lebih 100 mangsa cedera.

Dipetik AP, puting beliung Soulik yang membawa banjir setinggi 18 sentimeter itu menyebabkan sistem pengangkutan terjejas dan perniagaan lumpuh di seluruh Taiwan.

Sehingga kini, anggota kecemasan di Taiwan masih bertungkus-lumus mengembalikan semula tenaga elektrik dan mengalihkan ratusan pokok tumbang di jalan raya.

Pusat Meteorologi Kebangsaan melaporkan, taufan melanda wilayah China di Fujian petang kelmarin membawa kelajuan angin mencecah 119 kilometer sejam.

Media tempatan pula melaporkan, kira-kira 300,000 penduduk di Fujian terpaksa dipindahkan dari kediaman mereka selepas terputus bekalan elektrik sejak 24 jam lalu.

Di Fujian dan Zhejiang, satu lagi wilayah pesisir pantai, perkhidmatan kereta api digantung sementara manakala penerbangan dibatalkan dengan bot nelayan diarah kembali ke pelabuhan.

Perkhidmatan kaji cuaca China memberi amaran tanah runtuh dan banjir akan berlaku sekiranya ribut berterusan sehingga minggu ini.

No comments:

Post a Comment