Search This Blog

Friday, July 26, 2013

Pelajar Nigeria dihukum gantung

Pelajar Nigeria dihukum gantung Ugonna Philip Nwankwo Shah Alam: Pelajar kolej swasta warga Nigeria dijatuhi hukuman gantung selepas didapati bersalah mengedar ganja seberat 6.2 kilogram, kira-kira tiga tahun lalu.

Ugonna Philip Nwankwo, 29, didapati bersalah terhadap dua tuduhan melakukan kesalahan itu.
Hakim Mahkamah Tinggi, Noor Azian Shaari, berkata mahkamah mendapati pembelaan tertuduh mengenai dadah dibawa dalam beg plastik, dalam poket seluarnya serta yang ditemui dalam rumah sewanya, sebagai tidak logik dan tidak munasabah.


“Versi cerita tertuduh semata-mata untuk menafikan kesalahan yang dilakukan. Bagaimanapun, pendakwaan berjaya membuktikan wujudnya elemen pemilikan dan pengedaran dadah itu melalui keterangan langsung,” katanya.

Noor Azian berkata, beliau menilai perkara itu berdasarkan bukti yang dikemukakan polis yang menjumpai pasport tertuduh di rumah itu selain beberapa surat yang tertera nama tertuduh.

“Oleh itu, mahkamah berpendapat kes ini berjaya dibuktikan oleh pendakwaan dan tertuduh disabitkan bersalah,” katanya.

Ugonna Philip didapati bersalah mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah 1952, mengedar ganja seberat 4.85 kilogram di perhentian bas berhadapan pintu masuk utama sebuah pusat beli belah di Petaling Jaya, pada jam 1 tengah hari, 9 November 2010.

No comments:

Post a Comment